Att välja köksluckor

Rätt köksluckor till ditt kök

Valet av köksluckor är en av de faktorer som i högsta grad påverkar hur ditt kök ser ut. De kan förändra hela karaktären i rummet, vilket gör att det kan vara värt att tänka till lite extra när du väljer köksluckor. Vikan hjälpa dig att få ett unikt utseende och måttanpassade luckor som passar perfekt till existerande köksstommar. Vi hjälper gärna till att bygga nya stommar om köket inte är utrustat med sådana.

En startpunkt för ditt val kan vara att fundera över vilket utseende du vill ha på köksluckorna. Vissa älskar naturligt trä medan andra föredrar lackade köksluckor i någon passande färg. Vita luckor är tryggt då de passar ihop med det mesta.

Du kan då lätt måla eller tapetsera om väggarna när du tröttnar på kökets utseende. Men det går relativt lätt att lacka om köksluckor, så varför inte ta ut svängarna lite mer? Att välja en nyans som passar perfekt ihop med den där snygga tapeten du har hittat kan verkligen sätta pricken över i:et i köket.

När vi ändå pratar om måttbeställda luckor så kan du ju fundera över formatet. Istället för att välja standardmått kan du ju till exempel dela upp luckorna ytterligare för att få kvadratiska mått som ger ett helt annat utseende till exempel. Allt är möjligt!

manlig hand väljer köksluckor i butik

Praktiskt slitstarkt eller designluckor?

Givetvis kommer din personliga smak att väga tungt när du väljer kökluckor, men det finns även ett par andra faktorer som är värda att överväga. Hur ser din vardag ut? Hur använder du ditt kök? Är ni en barnfamilj där kladdiga fingrar lätt hamnar på köksluckorna kanske det högblanka designköket inte är rätt val just nu. Då kan istället en slitstark finish av rent trä eller en halvmatt målad variant vara bättre då de går lätt att torka av så att köket ser rent och fräscht ut hela veckan.

Lagar du mycket mat eller använder du köket mer sporadiskt? Även här kan det vara värt att fundera över om du ska ha en enhetlig finish i hela köket eller om det kan vara smart att välja något mer slitstarkt på de skåp du använder mest medan andra kan få en mer dekorativ utformning.

Handtag och beslag

En annan faktor som också påverkar utseendet är förstås de knoppar, handtag eller andra beslag som väljs. Det finns enorma mängder alternativ på marknaden. Ett sätt för att testa vad som kan bli snyggt är att använda en köksplanerare eller att arbeta med ett enkelt bildredigeringsprogram där du kan testa hur utseendet förändras om du byter knoppar eller handtag.

Många väljer idag kökslösningar utan synliga handtag där man istället integrerar dolda beslag som fungerar genom att man trycker på luckan eller lådan för att de ska skjutas ut. Det ger ett stilrent intryck och är enkelt att hålla rent.

Om du har funderingar på vad som kan passa så är du välkommen att höra av dig till oss. Vi kan visa exempel på lösningar som tidigare kunder har valt och givetvis så kan vi integrera valfria beslag i de köksluckor som du beställer.

Vi hjälper dig nå ett lyckat resultat